Hírek

A marihuána mentális betegségeket okozhat
(2004/08/25)

A könnyû drogok legalizálásáért küzdõk valószínûleg nem tapsikolnak örömükben annak a három közelmúltban megjelent tanulmánynak, melyek jelentõsen megerõsítik a korábbi feltételezéseket a marihuána-használat és bizonyos lelki nyavalyák összefüggéseirõl.

A marihuánával kapcsolatos újabb kutatások leglényegibb eredménye annak a bizonyítása, hogy azok, akik serdülõkorban cannabist használnak, jelentõsen kockáztatják, hogy életük késõbbi szakaszában mentális betegségekkel kell szembenézniük. Egy másik, párhuzamosan folyó kutatás azzal számol, hogy Nagy-Britanniában mintegy 13 százalékkal csökkenne a skizofréniával kezelt betegek száma, ha valami csoda folytán abbamaradna a szigetországban a marihuána-használat. A kutatók felhívják a figyelmet a szer orvosi használatának kockázatára is. (Például izomfájdalmak csökkentésére használják.)

Ausztráliában 1600 középiskolást vontak be a hét évig tartó vizsgálatba, amelynek a végén azt a következtetést vonták le, hogy a marihuánát naponta használók huszonéves korukra ötször nagyobb valószínûséggel válnak depresszióssá, mint az átlag. A hetente használók esetében ez az arány kétszeres.

Ugyanakkor a jelenség egzakt magyarázata még várat magára. A marihuánát szívók között magas a tanulmányi kudarcot és munkanélküliséget megtapasztalók aránya, ami társadalmi okokkal magyarázhatja ugyan a depressziót, ám a napi használat magas kockázatára nincs se társadalmi, se gyógyszertani magyarázat.

Egy másik, brit kutatás szintén alátámasztja azokat az elméleteket, miszerint a lágy drogok közel sem olyan ártalmatlanok, mint azt a sok lelkes támogatójuk gondolja. A cardiffi egyetem munkatársai mintegy 50 ezer, 1969-70 között a svéd hadseregben szolgálatot teljesítõ fiatal életét kísértek figyelemmel, s egyértelmûen kimutatták a cannabis-használat intenzitása és a késõbbi skizofrénia kialakulása közötti kapcsolatot. Vizsgálták a fiatalok korábbi - füvezés elõtti - egészségét is, s azt találták, hogy nagy valószínûséggel kizárható az a feltételezés, hogy sokan éppen a lelki labilitás miatt kezd el cannabist használni, így fordított az ok-okozati kapcsolat.

A harmadik kutatást Új-Zélandon végezték, szintén brit tudósok vezetésével. Ezer személy vizsgálata után azt az eredményt szûrték le, hogy azok, akik 15 éves kor elõtt füveztek, négyszer gyakrabban szenvednek 26 éves korukra a skrizofénia egyik enyhébb változatában. Ezen kutatás vezetõi nem jelentik ki egyértelmûen, hogy a mentális betegségeket a marihuána okozta, s azok nem lehetnek esetleg genetikai eredetûek. Azt valószínûsítik, hogy az alkalmankénti használat valóban nem sok káros hatással van az emberi szervezetre, ám a rendszeres használatnál tapasztalt lelki károsodásokat mindenképpen figyelembe kell venni, amikor a könnyû drogok legalizálásáról döntenek a törvényhozók.

New Scientist/SzavazÓ

/forrás: szavazo.hu/

A marihuána csökkenti a termékenységet
(2004/08/25)

Az úgynevezett könnyű drogok tiltása vagy legalizálása kis hazánkban szigorúan politikai, ezért irracionális kérdés. Elhatároztuk, hogy idõrõl-idõre közreadjuk az ilyen irányú komolyabb kutatások eredményeit, pro és kontra egyaránt. Egy kontrával kezdünk.

Az Egyesült Államokbeli Buffalo University gyógyszerészeti kutatásokkal foglalkozó tanszéke marihuánát fogyasztó önkéntes diákokon végzett kísérleteket arra nézve, hogy a fiatalok körében népszerű könnyű drog vajon milyen hatással van a termékenységre. Nos, az eredmény elég egyértelmű. Gyakorlatilag bizonyított, hogy a „fű” erõsen csökkenti az utódnemzés valószínűségét, férfiaknál és nõknél egyaránt.

A kutatást vezetõ Lani J. Burkman professzor így magyarázza a jelenséget: Marihuánát szívva nem csak az illetõ férfi érzi jól magát, de a spermái is aktívak. Olyannyira, hogy túl korán kezdik meg a dokumentum-filmekbõl jól ismert jellegzetes „úszást”, nem várják meg, amíg a hüvelybe jutnak, így mire a petesejthez érnek, már kiégtek, nem képesek a megtermékenyítésre. Normális esetben a spermák csak a petesejtet megközelítve kapják meg a jelet az aktív mozgásra, amelynek segítségével áttörhetik a petesejt falát. Az idõközben elfáradt spermáknak erre nincs esélyük.

„Ez – mondja Burkman – nem jelenti azt, hogy a marihuánát szívók nem képesek nõket teherbe ejteni, csak azt, hogy erre kisebb az esélyük. Azoknak az esélyeit viszont lenullázhatja, akik amúgy is a nemzõképesség határvonalán vannak valamilyen ok miatt.”

„A rendszeres marihuána-fogyasztók spermiuma amúgy is jelentõsen kevesebb, átlagban fele a normális szintnek tekintettnek. Amikor ezek a férfiak a klinikánkra jönnek páciensként, azt kell mondanunk nekik, hogy abnormálisan kevés az a spermamennyiség, amit egy szexuális aktus alatt a nõkbe juttatnak.”

Burkman és csapata csak a férfiakon végzett kísérleteket, de meg van gyõzõdve arról, hogy a cannabist használó nõk esetében szintén hasonló a helyzet. A szer hatóanyaga, a THC ugyanis lerakódik a nemzõszervekben és a vagina nedveiben, így az ezekkel találkozó sperma ugyanúgy fog viselkedni, mintha a herékben jutott volna a THC-hez.

A kutatók szerint a kísérlet többet sugall, mint azt a figyelmeztetést, hogy kerüljük a marihuánát, ha gyereket szeretnénk. Sokkal általánosabb kérdés, hogy nemzõszerveink hogyan is reagálnak a minket egyre nagyobb mennyiségben érõ kemikáliákra.

/forrás: alon.hu/

A patkányok is rászoknak a kokainra
(2004/08/24)

Brit és francia kutatók hónapokon át kokainnal injekcióztak patkányokat, hogy bebizonyítsák: az állatok éppúgy rá tudnak szokni a kokainra, mint az emberek. A kutatók remélik, hogy az eredmények segíthetnek a drogfüggõk gyógyításában.

A kábítószerfüggõvé tett állatokon végzett kísérletek választ adhatnak arra a máig megoldatlan rejtélyre, hogy miért van az, hogy bizonyos emberek csak különösen nehezen képesek leszokni a kokainról, míg másoknak könnyebben sikerül, ha elhatározzák magukat. A kutatások eredményei ezen kívül a drogterápiák kialakításában is hasznosíthatók - közölte az AP hírügynökség.

Máshogy viselkednek

A korábbi kísérletek eddig csak azt tudták bebizonyítani, hogy a patkányok is elfogyasztják a drogokat, de nem adtak magyarázatot arra, hogy miért nem vált mindegyik függõvé. Az alkalmi fogyasztás a és az addikció között alapvetõ különbségek vannak - állítja David Shurleff, az amerikaiak drogfogyasztását kutató intézet neurológusa. Az utóbbi esetben ugyanis az agyban változások lépnek fel és ez a szokásostól eltérõ viselkedésben nyilvánul meg.

A franciák által lefolytatott kísérletben a patkányok úgy aktiválták a kokain-injekciókat, hogy orrukat belehelyezték a ketrecükben található nyílásba. 3 hónapig kaptak kábítószert, tovább, mint bármelyik eddigi - mindössze 10-30 napig tartó kutatás során. Az addikció mértéke az, hogy a függõk - legyenek akár emberek vagy állatok - vesznek-e magukhoz drogokat abban az esetben is, ha, utána meglehetõsen kellemetlen következményekkel kell szembesülniük. Egy patkány akkor válik kábítószerfüggõvé, ha még akkor is kokainhoz próbál jutni, ha ezért elektrosokkot kap. A tudósok egy idõ után megrövidítették az adagokat és megfigyelték, hogy mennyire próbálkoznak kitartóan a rágcsálók a kokain megszerezésével a folyamatos elektrosokkok ellenére.

Jobban, mint az emberek

Míg az embereknél a kokainhasználók 15 százaléka válik függõvé, a patkányoknál ez az arány 17 százalék - derült ki a vizsgálatból. Azok a rágcsálók, amelyek hosszabb ideje voltak a szeren, akkor is folytatták a fogyasztást, amikor áramütést kaptak, ellentétben a kevesebb idõ óta függõ társaikkal, amelyek leálltak, amikor megtapasztalták a fájdalmas következményeket.

A kulcs a függõséghez ezek szerint a hosszan tartó droghasználat, de egy rejtett, genetikailag programozott hajlamnak is szerepe lehet a drogfüggõség kialakulásában. Ez utóbbival magyarázható ugyanis, hogy a patkányok egy része nem vált függõvé.

/forrás: velvet.hu/

Visszaállították a halálbüntetést Irakban
(2004/08/24)

Visszaállította vasárnap a halálbüntetést az iraki átmeneti kormány. Adnán al-Dzsanábi államtitkár közlése szerint az intézkedésre az ország biztonsági helyzete miatt volt szükség. Az Európai Unió tisztségviselõi megpróbálták meggyõzni az iraki vezetést a lépés elkerülésérõl, de a kormány szerint a felkelés- és bűncselekményhullám megállításához szükség van a nagyobb állami elrettentésre.

Bahtiár Amín emberi jogi miniszter hozzátette: a kormánynak nem volt könnyű meghozni ezt az intézkedést, de szükséges volt. Elmondta azonban, hogy amint a biztonsági helyzet stabilizálódik, a halálbüntetés intézményét ismételten megszüntetik. A legsúlyosabb büntetést azonban csak kiemelt bűntettek, így a gyilkosság, a drogkereskedelem és a nemzetbiztonságot veszélyeztetõ bűncselekmények, mint például az emberrablások esetében fogják majd alkalmazni. A halálbüntetést Szaddám Huszein volt iraki elnök tavaly áprilisban történt megbuktatását követõen átmenetileg felfüggesztették Irakban.

/forrás: index.hu/

2003. április 7. és május 2. között Budapesten a Lurdy Házban tekinthetõ meg a Köztes Átmenetek - a drogról címet viselõ interaktív, prevenciós kiállítás.
(2004/07/12)

A Tiszta Jövõért Közhasznú Alapítvány által létrehozott, témájában és eszközeiben is rendhagyó kiállítás elsõsorban a felnõttekhez és a 14 évnél idõsebb fiatalokhoz szólva, erõs vizuális közvetítéssel és szakemberekkel folytatott folyamatos párbeszéddel segíti a látogatókat a kábítószer témában történõ eligazodásban, saját álláspontjuk kialakításában. A kiállítás szervezõi, egyik fontos célként a szenvedélybetegségekbõl való kivezetõ út sugalmazása mellett az elsõdleges megelõzés legfontosabb színterének, a család szerepének hangsúlyozását tűzték ki. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium által támogatott interaktív kiállítást elõször 2001 márciusában Budapesten a Természettudományi Múzeumban tekinthették meg az érdeklõdõk, majd a népszerű kiállítás anyaga megjárta Gyulát, Bonyhádot, Gyõrt, Székesfehérvárt, Szabadkát, valamint bemutatásra került Csíkszeredán, Marosvásárhelyen, Szegeden, Hódmezõvásárhelyen és Békéscsabán, és Kecskeméten is.
A kiállítás májustól Pécsett látható.

/forrás: GyISM honlap/

Abstinentia.hu fejlesztések, tesztelések
(2004/02/09)

Tisztelt Látogatónk!

Ezúton szeretnénk tudatni Önökkel, hogy a www.abstinentia.hu néhány része még fejlesztés, tesztelés alatt áll, remélhetõleg néhány napon belül az oldal minden funkciója tökéletesen működni fog!

Új tipusú kábítószerteszt Magyarországon
(2004/01/26)

Az UniCorp Biotech Kft jóvoltából új tipusú, nyálból dolgozó kábítószerteszt került forgalomba Magyarországon. Elõnye, hogy bárhol használható, elkerülhetõek a vizeletteszttel járó kellemetlenségek. Sokkal nehezebb a mintát "hamisítani", hiszen a mintavétel a vizsgáló szeme láttára történik.

Jelenleg nyolcféle kábítószer kimutatására alkalmas, érzékenysége megegyezik a vizelettesztekével. Elõnye még, hogy a megmaradt mintát lezárva, biztonsági szalaggal hielesítve további laboratóriumi elemzésre el lehet tenni. Ez késõbb bizonyítékként is felhasználható.