Hírek

A marihuána csökkenti a termékenységet
(2004/08/25)

Az úgynevezett könnyű drogok tiltása vagy legalizálása kis hazánkban szigorúan politikai, ezért irracionális kérdés. Elhatároztuk, hogy idõrõl-idõre közreadjuk az ilyen irányú komolyabb kutatások eredményeit, pro és kontra egyaránt. Egy kontrával kezdünk.

Az Egyesült Államokbeli Buffalo University gyógyszerészeti kutatásokkal foglalkozó tanszéke marihuánát fogyasztó önkéntes diákokon végzett kísérleteket arra nézve, hogy a fiatalok körében népszerű könnyű drog vajon milyen hatással van a termékenységre. Nos, az eredmény elég egyértelmű. Gyakorlatilag bizonyított, hogy a „fű” erõsen csökkenti az utódnemzés valószínűségét, férfiaknál és nõknél egyaránt.

A kutatást vezetõ Lani J. Burkman professzor így magyarázza a jelenséget: Marihuánát szívva nem csak az illetõ férfi érzi jól magát, de a spermái is aktívak. Olyannyira, hogy túl korán kezdik meg a dokumentum-filmekbõl jól ismert jellegzetes „úszást”, nem várják meg, amíg a hüvelybe jutnak, így mire a petesejthez érnek, már kiégtek, nem képesek a megtermékenyítésre. Normális esetben a spermák csak a petesejtet megközelítve kapják meg a jelet az aktív mozgásra, amelynek segítségével áttörhetik a petesejt falát. Az idõközben elfáradt spermáknak erre nincs esélyük.

„Ez – mondja Burkman – nem jelenti azt, hogy a marihuánát szívók nem képesek nõket teherbe ejteni, csak azt, hogy erre kisebb az esélyük. Azoknak az esélyeit viszont lenullázhatja, akik amúgy is a nemzõképesség határvonalán vannak valamilyen ok miatt.”

„A rendszeres marihuána-fogyasztók spermiuma amúgy is jelentõsen kevesebb, átlagban fele a normális szintnek tekintettnek. Amikor ezek a férfiak a klinikánkra jönnek páciensként, azt kell mondanunk nekik, hogy abnormálisan kevés az a spermamennyiség, amit egy szexuális aktus alatt a nõkbe juttatnak.”

Burkman és csapata csak a férfiakon végzett kísérleteket, de meg van gyõzõdve arról, hogy a cannabist használó nõk esetében szintén hasonló a helyzet. A szer hatóanyaga, a THC ugyanis lerakódik a nemzõszervekben és a vagina nedveiben, így az ezekkel találkozó sperma ugyanúgy fog viselkedni, mintha a herékben jutott volna a THC-hez.

A kutatók szerint a kísérlet többet sugall, mint azt a figyelmeztetést, hogy kerüljük a marihuánát, ha gyereket szeretnénk. Sokkal általánosabb kérdés, hogy nemzõszerveink hogyan is reagálnak a minket egyre nagyobb mennyiségben érõ kemikáliákra.

/forrás: alon.hu/

További hírek megtekintése