MAGADÉRT - A Hely

A Magadért Alapítvány 1998-ban jött létre, néhány olyan ember közremuködésével, aki az OPNI VII. Osztályán, Csernus Imre doktornál állt kezelés alatt, és a detoxikáción átesve, a kórházat elhagyva is együtt kívánt maradni.

Azt az igényt, ami ezeket az embereket együtt tartotta, Csernus doktor már régen felismerte, és ekkor jött el az ido, hogy ehhez partnerre leljen egy szülopárban. Kovácsék fia is éppen akkor jött ki a "Lipirol", és ott állt barátok, társaság, a mindennapok éléséhez való készségek, a szabadido eltöltésének "veszélytelen" lehetoségei nélkül.

A szülok alapítványt hoztak létre, és megvásárolták az Eötvös u. 19. sz. alatti lakóház pincehelyiségét.

Amíg a hivatalos eljárások zajlottak, a társaság együtt maradt és mindig újabbak és újabbak csatlakoztak hozzájuk. Találkozóikat eloször Imre lakásán, késobb a XV. kerületi Ifjúsági Irodában, majd egyre beljebb költözve, a XIII. kerületi Vízönto Klubban tartották, szinte az utcán éltek.

Mire elkövetkezett 2001. nyara, a társaság összetétele megváltozott, de mindig volt egy mag, amelynek tagjai fizikai munkájukkal aktív részt vállaltak a pincehelyiség kialakításában, lakhatóvá tételében.

Az eltelt évek alatt kialakult a stáb is, mely mára nagyjából állandó. E stáb elso és legfontosabb ténykedése a pályázati lehetoségek felkutatása, az alapítvány anyagi alapjainak letétele, létének biztosítása volt.

A nyitás nagy pillanata 2001. október 17-én volt, amikor a megnyitón a drogosokkal foglalkozó valamennyi szervezet, intézmény szakembereivel képviseltette magát, barátok, családtagok, érintettek jöttek el, alig fértünk el a HELY-en. Ez egy igen fontos és szép pillanat volt kicsiny történelmünkben.

Beindult a munka. Kialakult, hogy mely napokon milyen jellegu csoportok muködnek, ki-ki megtalálta a helyét, feladatát, megindult az élet. Az élet hozta változásokhoz rugalmasan alkalmazkodva alakult ki a mostani rendszer.